Thursday, May 6, 2010

Yaya dah pandai baca!

"Yaya, mama jeles la tenguk Ayna tu dah pandai baca. Apasal Yaya malas belajar baca? Asik2 baca ABC ajer, tulis2 ajer, Yaya belajar la membaca"

"Alaa mama ni.. Ayna dah 5 tahun, kakak baru 4 tahun.. memangla tak pandai baca.."

"Manade.. tahun ni kakak 5 tahun la.. Tak kira, kakak pegi belajar baca cepat!"

"Okla... Okla.."

Suddenly...

" a = aaa, l.i = li, ALI..
m.a = maa, i.n = in, MAIN..
a = aa, p.i = pii, API..

ALI MAIN API

a = aa, w.a.n = wann, AWAN

u= uu, b.i = bii, UBI

d.u = duu, r.i = rii, DURI

u = uu, l.a.r = lar, ULAR"

Wah! tetiba ku dengar Yaya mengeja dan membaca!

Tak lama tu, tetiba plak,

"m.o.p = MOP! mop samadengan mop lantai!
c.u.p = CUP! cup samedengan cawan!
d.o.g = DOG! dog samadengan anjing
h.o.p = HOP! hop samadengan lompat!
c.a.t = CAT! cat samadengan kucing!
h.a.t = HAT! hat samadengan topi!...."

Wah! Dia belasah baca English plak! Takajut mama dia!

Bagus Yaya.. baguss....

Sebab Yaya ikut cakap mama belajar membaca mama buatkan dia kek cekelat malam tadi.. Hehehe..

11 comments:

Ina Hashim said...

wahhhhh...terernya yaya...baru 5 thn dah pandai baca....muahsss utk yaya comei (cam mama dia hehe)

nicolas said...

cayalah yaya...cerdik!

zamarissa said...

wawawahhhh...caya ler yaya...pandaiiiiiiiiiii!!!! mmmuaaahhhhhssss

cikwawi said...

kak ina, nicolas (sapa ye?), pu3,

kehkehkeh.. dia pandai baca sikit2 je.. mana2 dia tak tau dia tanyer la.. tu pon dalam 1/2 jam je concentrate pastu sibuk nak tenguk citer bujang sepah lailitamploi

ena said...

yaya dah pandai laa.. sajer je takmo tunjuk kat mama... hahaha

kucingorengemok said...

masa kita kecik dulu agaknya start belajar baca dengan m.a.MA, k.a.n.KAN

psst: congrats on your january baby, tapi kan, awak yang kasi dia ke, dia yang kasi awak? hehehe :)

windza said...

cikwawi, u ada beli rumah kat suria tropika kan? Jom la join http://realestate.net.my/forum/viewtopic.php?p=173296 sembang2 pasal rumah.. :) I tried to join your cari.com.my forum tapi takleh. Tak lama lagi dah nak dapat CF ni..

cikwawi said...

erl,
nampak sangat maknya tak monitor progress anak dia kan.. hahahaha.. but i believe in childhood freedom, kanak2 sepatutnya bebas bermain, bukan dipaksa untuk belajar, patutnya belajar secara informal eg at playschool. Tapi sebab jeles dgn kazen dia dah pandai baca aku paksa dia jugak belajar baca.. huhuuuu

cikwawi said...

KOG,
time kita kecik2 dulu tak kuat makan tau, memilih plak tu, cuma makan nasik lauk telur goreng, ikan goreng n kicap. sekarang ni je terlebih makan.. hhehehe

pasal baby tu, er.. err.. dia bagi kut (malu tutup muka..)

cikwawi said...

windza,

hii.. oh.. ada forum on suria tropika ye, ok ok, nanti ku join..

ajasu said...

eh..ehh... wawi..sama lah ;P. Haha aku pon believe in childhood freedom. Somehow will make you a better person sebenarnyer given to be able to enjoy life. Tapi laki den tak cayo. Pakse nih Azalea yg 4 tahun study utk exam..huwaaa