Wednesday, July 18, 2012

Keluarga Iskandar lah sangat..*


*apalah punya tajuk..

Assalamualaikum people. Hi, how are you? Long time no see.  Ada yg rindu ke? Sorry lama tak update. Bet you can guess the lame excuses already. Busy la, no idea la, lupa password la, hehehe.

Ye. Awal tahun haritu saya memang ditakdirkan busy giler. Sekarang pun busy gak.. tapi saya tengah boring ni. Bagila saya kesempatan untuk berbicara walaupun seketika.. hwahwahwa..

Malam semalam saya tenguk citer Keluarga Iskandar kat astro prima. (setiap selasa @ 10.00pm).

“Secara ringkas, Keluarga Iskandar mengisahkan anak serta cucu Iskandar yang terdiri daripada Abang Long yang bernama Aziz Iskandar (Hilal Azman) dan dia ada seorang anak, diikuti oleh Azman Iskandar (Sobri Anuar) yang berkahwin dengan Kamariah Abdullah @ Kay (Susan Lankester) dan Azura Iskandar (Anita Baharum) yang bersuamikan Kamal (Azhar Sulaiman).
Tiga lagi anak Mak Jah ialah Uda berada di luar negara, Azlan (Zain Ruffedge) yang beristerikan Nur (Kuni) dan si bongsu Adibah (Hiera Hassan).

Ia mengisahkan pergolakan dalam keluarga Iskandar dan apa yang dipaparkan dalam sitkom adalah perkara seharian yang berlaku dalam rumah tangga dan keluarga kita sendiri. Menunjukkan bagaimana Mak Jah yang sangat mengambil berat mengenai anak dan cucunya.”

Malam tadi dah episode 3. Sinopsis Ep 3:

 “Kay (Kak Ngah) dan Abang Ngah mendapat tahu bahawa anak kandung mereka Omar @ Om, telah diturunkan kelas walhal anak angkat mereka Salahuddin @ Sal amat cemerlang dalam mata pelajaran. Insiden ini membuat mereka mempersoalkan baka keturunan masing-masing.”

Saya sangat suka adegan Kay yg sangat frust bila Om kena turun kelas sebab dapat nombor tercorot dalam kelas. Om diturunkan ke kelas 5D dan kelas yg paling corot ialah 5E. Bila tu berlaku Kay amik inisiatif untuk menumpukan lebih perhatian kpd Om. Om tak boleh pergi bermain dengan Sal dan terpaksa mengulangkaji pelajaran di hadapan Kay. Cara Kay ajar Om tu sebijik macam cara saya ajar Yaya. Pastu cara si Om ni buat kerja pun sama cam Yaya. Bila Kay marah2 sebab Om lambat sangat buat kerja & beri jawapan yg salah saya rasa situasi tu sama je dgn kami.. KahKahKah! 

Pastu Kay terjumpa online IQ test. Dia paksa husband dia buat test tu sebab nak tau Om ni ikut baka siapa. Tapi husband dia asikla mengelak. Alasannya dia takmo Kay tak dpt terima hakikat IQ dia lagi tinggi. KahKahKah!

Si Om pulak belek2 iPad Kay jumpa IQ test tu terus buat. Keputusannya IQ Om 165. You Are A Genius! gitu.. 

I like this drama. Menyesal tak tenguk dari episode 1.

1 comment:

Nieza Ishak said...

Nieza pun tengok ...
so far best la jugak dengan cara santai camtu.