Friday, September 18, 2009

Persiapan raya 1430H- edisi kuih muih...

Tahun ni saya tak banyak beli kuih.. Bonus takde maa... hahahahhahaha.. Biskut-biskut ni untuk dibawa pulang ke kampung.. Ada kerepek lagi 2 jenis.


Lepas tu saya buat 2 jenis kek, kek coklat lembab sememangnya menjadi kegemaran seisi keluarga. Tapi kali ni saya cuba resepi yang baru. Kek ni still lembut dan moist cuma permukaan kek ni macam tak comel kan, pastu dia ada mcm selapisan permukaan yang rangup. Paham ke? Takpela, makan je.. sedap!


Lepas tu saya try buat kek kukus ni pulak. Nama dia kek lumut. Dari tahun lepas saya teringin nak buat, akhirnya berjaya jugak. Acik sukerr! Saya beli steamer baru semata2 nak buat kek ni tau. Alkisah steamer lama tu kecik, tak muat loyang!


Permukaan atas masa lepas angkat tu macam moon surface.. wakakakka!

2 comments:

zealvia said...

zea pon buat moist cokelat nih...ala ignore permukaan dia tu letak letak toping...taknampak dah..ekekkeke aku pernah gak jadi mcm ni mak aku pesan lepas pukul bancuhan kelar2 bancuhan tu bio angin keluar...mcm tak relevan je kan..aku ikut je..ok plak..ekekekeke

cikwawi said...

betul tu zea.. aku pon ada denagr petua sebelum masuk oven tu loyang tu hempas2 sket, nanti air bubble tu semer kuar dulu.. nak topping karang kat umah mak aku ler.. aku dah siap bungkus da 2-2 dlm foil, kes takde bekas la ni.. hahahha