Thursday, October 9, 2008

Cerita Raya 1429H - Episode.... kuih raya...

Tahun ni dah 4 tahun saya beraya dengan suami... Sepanjang bersama di dalam saat suka dan duka ni cuma 2 tahun saya berada dalam mood raya.

Raya tahun 2005, saya masih dalam tempoh berpantang. Tinggal lagi 2 hari je nak abis. Disebabkan saya ni jenis takut nak melanggar pantang larang mak saya, so saya jamah sikit2 je makanan tu semua. Kuih muih memang tak buat, semua beli belaka...

Tahun 2006, saya cuma buat kek 3 bijik ajer. 1 kek coklat siap aising lagi bagi MIL sebab tahun tu raya rumah dia. 1 lagi saya buat masa kat rumah mak, dan yang last sekali saya buat untuk bawa ke ofis sempena jamuan raya. Biskut conflakes madu dan biskut kelapa bertahan sampai raya haji....

Raya 2007, sekali lagi takde mood nak beraya sebab saya tengah menghidap penyakit buatan orang. Kalau kena penyakit tu jangan harap saya nak masuk dapur. Bau dapur pun saya boleh muntah. Kuih muih beli saje....

Tahun 2008 ni saya bersemangat nak buat kuih sebab anak sulung dah pandai minta buatkan itu ini. Lagipun dah bertahun tak bereksperimen dengan biskut. Ntah napa macam malas pulak nak buat kek. Kali ni saya berjaya buat biskut choc chip untuk bawa balik kampung mak saya. Ada satu lagi biskut warna warni amik resepi dari majalah tapi rasanya tak seberapa. Tahun depan tak buat dah. Yang di order ada 8 jenis, 6 untuk mak saya dan 4 lagi untuk MIL. Pastu MIL bagi mak saya kuih 2 jenis lagi..

Masa raya rumah MIL memang meriah dengan kuih muih, anak2 dia rajin order.. tapi belah family saya, cuma ada kakak dengan saya yang expert bab kuih muih ni. Tapi kakak more to mengemas, so kuih saya la yang sponser... Masa sampai rumah mak kebetulan kakak sedang sediakan bekas2 untuk isi kuih. Sambil isi sambil rasa sambil komen.... yang ni sedap, yang ni kurang sedap, yang ni manis sangat... Saspen sungguh saya rasa sebab balang biskut choc chip tu paling last dia buka. Tak sabar nak tunggu komen.. Akhirnya selepas dia rasa ini komen dia....

"Ha! Biskut ni yang paling sedap!"

Hehhehehehhehehehhehehehehhehehehehehhe......hihihihihiihihihihiihihihihihihihih.....
Kembang semangkuk ler makcik weiiiiiii.............

Sebenarnya kitorang da pulun sebalang biskut tu masa baru lepas buat, memang best.... hehehhe. Tahun depan kalau takde penyakit buatan orang bolela makcik buat lagi.....

4 comments:

ajasuakeem said...

WAwi...aku pon, kalau MIL aku puji..ekekke kembang...Tapi dia mmg susah puji org. Huhuuuu...

Our Dreams Of Life said...

wahwahwah wawi...thn depan leh le akak order dari wawi ye?ke mmg dah plan nk kasi adik kat haikal???

cikwawi said...

aja,
yang cakap sodap tu kakak kita je. Biskut tu MIL kita tak dapat sebab anak menantu dia dah pulun sebalang yang dia punya. hehehehhehe. MIL kita pun payah jugak puji orang, tapi kita selalu puji masakan dia sebab kalu makin dipuji makin banyak dia masakkan. Muahahahhahahahhah!

cikwawi said...

kak ina,

kalu nak bisnes nih kena tanya big boss dulu. kalu dia bagi green light n sanggup jaga anak masa kita kat dapur + tak kena buatan orang masa tu boleh ajer ku amik oder.... kui kui kui